2020 Venecija

Venezia è un pesce

Venecija je grad koji me nikada neće prestati oduševljavati svojim jezikom, poviješću, ljepotom i šarmom. Provjerite zašto.

“Ma una ragazza un giorno m’ha spiegato che il mare ha tante onde e non finisce all’orizzonte, allora andiamo!”

(Mannarino, Apriti cielo)

Danas je u Splitu nebo imalo boju nedjelje, Burana i venecijanske lagune. U ovo doba godine često bih bila tamo, gotovo svaki vikend, a nekad bi mi se putovanja posložila tako da bih samo došla kući na pola dana i odmah morala ići natrag. U svakom slučaju, nedostaje mi Venecija. Nekako mi je postala dio života i ono što je zanimljivo, što sam češće dolazila bila mi je sve draža.

Ako želite doživjeti Veneciju morate je posjetiti nekoliko puta

Prvi put vam neće biti jasno kako je uopće moguće da postoji takav grad. Svaki idući put kad dođete otkrivat ćete je malo-pomalo ne želeći je otkriti svu, kao da čitate knjigu koja vam je toliko uzbudljiva i dobra da biste voljeli da nikada ne završi. Venecija na karti izgleda kao riba koja se zakačila na udicu. Udica je most koji je povezuje s kopnom, a Tiziano Scarpa, autor jedne od najljepših knjiga posvećene gradu “Venecija je riba” govori o tome kako je ona dugo plovila morima, ali se u jednom trenu umorila i odlučila predahnuti u najmirnijem dijelu Jadranskog mora, tako da su je venecijanci zakačili mostom kao udicom da im zauvijek ostane tu i ponovo negdje ne otplovi.

Venecijanski dijalekt je poezija, snen je kao i Venecijanci sami koji ne izgovaraju “r”, a čak su i samoj Veneciji umekšali ime i zovu je Venessia.
Njene ulice, calli, nose imena ljudi koji su tamo živjeli, a ne poznatih vladara ili vojskovođa, imena kurtizana i trgovaca koji su dolazili po sve ono što je ostatku svijeta nekoć bilo nedostupno. Bila je moćna trgovačka sila, savršeno uređena morska republika, ali bila je i razvratna, slobodna i nesputana. Samo 1509. godine u Veneciji je bilo gotovo 12 000 kurtizana koje su se mogle “oglašavati” tako što im je u jednoj ulici bilo dozvoljeno šetati golih grudi da bi muškarci mogli lakše izabrati. Most na kojem su najčešće boravile danas nosi naziv Ponte delle tette (Most grudi). Papin izaslanik koji je došao iz Rima na suđenje Casanovi rekao je o Veneciji: “Sve što sam čuo o ovom gradu doista je istina.”

Venezia mia, non vedo l’ora di rivederti!

Podijeli
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on telegram
Share on email
Share on whatsapp
Open chat