2021 Spalato

Il Regno di Grammatica

Malo sam se poigrala s gramatikom i napisala priču. Ovaj put putujemo u čarobno Kraljevstvo Gramatike i upoznajemo njene podanike.

Tko kaže da gramatika ne može biti inspirativna? Priču sam napisala nakon jednog sata u utorak, kad sam s učenicima radila prezent. Zadnju rečenicu ostavila sam vama na izbor, lasciate libera la fantasia!

Ovo je priča o kraljici Gramatici, lukavom Prezentu, brbljavim i prgavim konjugacijama Are, Ere i Ire, i njihovim nastavcima. Nekada davno, kad je kraljica Gramatika dijelila uloge svojim podanicima Glagolskim vremenima, Prezent, najlukaviji među njima, izborio se za opisivanje sadašnjosti, budućnosti pa čak i prošlosti. Zato ga Futur Prvi nikako nije volio jer ga je Prezent skoro zamijenio u budućnosti, pa mu je slao strašnu gusarsku flotu Stare + Gerundio da mu tu i tamo promrsi račune i uskoči umjesto njega. Ni Passato Prossimo nije volio Prezent, svaki put kad bi na večerama na dvoru pokušao prepričati radnju svog najdražeg filma “La dolce vita” ili opisati Danteov život, Prezent bi mu upao u riječ i opisivao umjesto njega u svom stilu. Gramatika se nije bunila, čak joj je godilo da se bore za nju, a Passato Prossimo je odustao od natjecanja i odlučio se obračunati s Imperfettom koji mu je već zauzimao dobar dio prošlosti.

Infinitiv je na svoj način uživao, pio Aperole i živio u “dolce far niente” stilu jer mu se nitko nije miješao u oblik. Zato su njegove konjugacije Are, Ere i Ire stalno dramile i svađale su se oko toga koje će nastavke imati u Prezentu koji im je bio posebno zanimljiv. Svaka je htjela dobiti njegovu naklonost. Are je govorila da je ona prva i najvažnija konjugacija i zahtijevala samo svoje nastavke, Ere se nije nikako mogla pomiriti s drugim mjestom i prigovarala je da i ona želi svoje posebne nastavke kao Are, a Ire je kao treća konjugacija bila potpuno bijesna jer je znala da ne može dobiti nastavke koji će biti samo njeni i svađala se zbog svake sitnice. Prezent ih je promatrao i jednog dana (bio je to dan kad je na dvoru Gramatike nestalo kave, a Remoto je zaboravio napraviti kremu za cornetto jer je cijelu noć radio s Bariccom na romanu “Svila”) odlučio stati na kraj njihovim raspravama. Sve tri konjugacije dobile su nastavak -O u prvom licu i nastavak -I u drugom. Prezent ih je namjerno zeznuo jer su se pravile važne i dao im iste nastavke. U trećem licu se odlučio se malo poigrati s njima. Are je dobila nastavak -A koji je tako dugo željela, a Ere -E jer nije puno gnjavila oko Lui e Lei, trećeg lica. Ire je, kao najsvadljivija dobila na posudbu nastavak -E od Ere da se malo spusti na zemlju. U prvom licu množine Prezent ih je opet zeznuo. Dao im je svima -IAMO i kad su se konjugacije počele opet prosvjedovati toliko se umorio i popustio im pa je odlučio pokloniti svakoj svoj nastavak u drugom licu množine. Are je dobila -ATE, Ere -ETE, a Ire -ITE. Za treće lice množine Prezent je odabrao -ANO za Are (odmah je popila Negroni od sreće), Ere je dobila -ONO (nije ga očekivala, ali bila je zadovoljna), a Ire je opet morala posuditi nastavak od Ere. Prijetila je da će otići s dvora Gramatike, čak i da će ostaviti Prezent na cjedilu samo s Are i Ere pa joj je na kraju dao posebnu konjugaciju. Tako je Ire dobila konjugaciju ISCO koja je njena i samo njena dokle god je Kraljevstva Talijanskog Jezika i Gramatike.

Finire, Pulire, Capire i Preferire odmah su pohrlili k njoj jer su željeli biti drukčiji i urbani, dok su Sapere, Volere, Potere, Dovere, Venire, čak i Essere i Avere, s mnogim glagolima pobjegli u nepravilnu konjugaciju samo da više ne slušaju svađe između Are, Ere i Ire. Jedne večeri Sposarsi je imao momačku i već otprije preuzeo nastavke pravilnih glagola, a ostali su, opijeni Primitivom i Valpolicellom, smislili oblike koji su im bili logični samo u tom divnom trenutku pijanstva i pritom se zabavili kao nikada do tada u Kraljevstvu Gramatike. Dogovorili su se da će sutradan donijeti konačnu odluku uz ristretto, ali se samo Bere pojavio na sastanku pošto na njega vino ne djeluje. Ostali glagoli bili su previše mamurni da izmišljaju nove oblike pa su ostavili te neobične koji će ih uvijek podsjećati na nezaboravnu večer. Prezent se samo zadovoljno smješkao jer je znao da sad ima sklad i mir između Pravilnih i Nepravilnih glagola. I…

Kraj priče prepuštam vama.

Photo: Italian Ways i privatni album

Podijeli
ZAdnji blogovi
NAJČITANIJI
Pratite Lui e Lei
KOntaktirajte me!