2020 Puglia

Amore a
prima vista

Puglia me osvojila na prvu, regija koja je čista autentičnost talijanskog Juga kakvu ćete rijetko osjetiti na Mediteranu. Otkrijte koja su me se mjesta najviše dojmila.

Ljubav na prvi pogled. Regija na jugu Italije, okružena Jadranskim i Jonskim morem. Nepregledna stabla maslina, srdačni ljudi, morski specijaliteti, Mediteran u svom punom zanosu. Puglia osvaja na prvu, ali i svaki put kad se vratite daje čitavu sebe i otkriva svoje skivene bisere. Jednostavna, a tako slikovita.

Bari

Bari, glavni grad regije s 330.000 stanovnika, iako velik, zadržao je šarm Juga u centru grada koji podsjeća na splitski Get otprije 15-ak godina kad se počeo uređivati za turiste, ali su stanovnici još živjeli u njemu i družili se na ulicama. Kućanice prave orecchiette i prodaju ih ispred svojih kuća, muškarci igraju na karte, djeca „na male branke“, a roba se suši apsolutno svugdje. Najviše me oduševila peškarija koja je senzacionalna! Ime joj je N’derr alla lanz, prodaje se i jede sirova riba, a zalijeva mrzlim Peronijem (pivo koje se pije u tom dijelu Italije). Probajte jednom!

Lecce

Boja ovog grada je žuta. Izgrađen je čitav od “pietra leccese”, lokalnog kamena toplih nijansi tako da se odmah ovdje osjećate ugodno. Kulisa je barokna, podsjetit će vas na aristokratske gradove sa sjevera Italije, a ne na Jug. Ono što ga odaje su indijske smokve kojih ima po cijeloj Pugli pa tako i tu, predmeti od keramike i “cartapeste”. Lecce, prvi grad koji sam posjetila u ovoj regiji i koji je toliko drukčiji od drugih.

Ostuni

Ostuni, la città bianca. Ostuni, bijeli grad, nazvan tako zbog bijelog vapna koje im je još u srednjem vijeku služilo da u kućama bude manje vruće, ali i kao dezinfekcijsko sredstvo zahvaljujući čemu ih je kuga poštedila. Utvrđen, na brdu, ali s pogledom na Jadransko more koje se vidi u daljini, spoj je neodoljivog juga i srednjovjekovne utvrde. Možda (kažem možda da me ne čuju Bari, Lecce, Otranto, Alberobello i Polignano a Mare) mi je najdraži grad u Pugli!

Monopoli

Sigurno vam je prva asocijacija na Monopoli društvena igra. Ovaj Monopoli je itekako stvaran, iako ponekad izgleda kao da nije, osobito slikovita ribarska luka prepuna brodova koje pugliesi zovu “gozzi”. Dno im je crvene boje, a ostatak plave kako bi se lakše vidjeli u neveri kad more postane nepredvidivo, a valovi bijeli. Već je samo to dovoljno poetično, a ako se izgubite malo po uličicama Monopolija otkrit ćete njegovu još ljepšu stranu, a to su detalji od keramike koji krase fasade kuća. Gotovo svaki kućni broj je jedinstven, a grad izgleda kao da se posebno pripremio za vaš dolazak.

Podijeli
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on telegram
Share on email
Share on whatsapp
Open chat